ΙΔΕΕΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ: Χρειαζόμαστε την υποδοχή ακουστικών;

iphone-headphone-jack

Η μουσική που ακούμε, είναι αποθηκευμένη σε ψηφιακή μορφή.

Αν ανοίξουμε ένα mb3 ή ένα τραγούδι στο Spotify η ένα διάλογο σε μια ταινία στο Netflix ή εφέ από game, θα βρούμε μέσα του τους αριθμούς 0 και 1.

Αντιθέτως, αν βάλουμε ένα δίσκο στο πικάπ, ακουμπίσουμε πάνω του τη βελόνα και πλησιάσουμε πολύ κοντά το αυτί μας, τότε θα ακούσουμε μουσική. Χωρίς ηχεία και ενισχυτές. Αναλογική μουσική. Όπως και θα δούμε εικόνα αν κοιτάξουμε ένα φιλμ μέσα από το μεγεθυντικό φακό.

Στο κινητό και τον υπολογιστή, ο ήχος αποθηκεύεται σε ψηφιακή μορφή. Δεν μπορούμε να τον ακούσουμε αν πρώτα δεν τον μετατρέψουμε σε αναλογική μορφή.

Πως μετατρέπουμε τον ήχο από ψηφιακή σε αναλογική μορφή;
Μέσα στο κινητό και τον υπολογιστή μας, υπάρχει ένα ξεχωριστό κύκλωμα που μετατρέπει κάθε mp3, βίντεο ή οτιδήποτε θέλουμε να ακούσουμε, από αριθμούς 0 και 1 σε αναλογικό ήχο και στη συνέχεια τον στέλνει στα ακουστικά μας μέσω της υποδοχής ακουστικών. Αυτό το κύκλωμα μετατροπής ψηφιακού σήματος σε αναλογικό, ονομάζεται Digital-to-Analogue converter.

Τι διαφορετικό έχει η υποδοχή ακουστικών από τις USB υποδοχές και το Bluetooth;
Η υποδοχή ακουστικών διαφέρει επειδή βγάζει αναλογικό ήχο. Δεν μπορούμε να ακούσουμε αυτό τον ήχο επειδή βγαίνει ως ρεύμα και χρειάζονται ακουστικά ή ηχεία για να τον μετατρέψουν σε ήχο που μπορούμε να ακούσουμε, όμως είναι αναλογικός ήχος και όχι αριθμοί 0 και 1.

Αυτός ο μετατροπέας Digital-to-Analogue, πρέπει να υπάρχει πάντοτε για μπορέσουμε να ακούσουμε μουσική από mp3 και ψηφιακές ταινίες. Αν υπάρχει υποδοχή ακουστικών, τότε ο μετατροπέας βρίσκεται πίσω από την υποδοχή ακουστικών. Αν δεν υπάρχει υποδοχή ακουστικών και ακούμε μουσική μέσω USB, Lightning ή ασύρματων (bluetooth) ακουστικών, τότε ο μετατροπέας βρίσκεται μέσα στα ακουστικά αυτά.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής: που θέλουμε να βρίσκεται ο μετατροπέας; Μέσα στο τηλέφωνο ή μέσα στα ακουστικά μας;

Δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει παντού. Αν το κινητό μας είναι καλό και έχει μέσα του ένα αξιόπιστο κύκλωμα μετατροπής του ήχου, τότε είναι καλύτερο τη μετατροπή να την κάνει το κινητό και να ακούμε μουσική μέσω της υποδοχής ακουστικών. Αν έχουμε ένα ακριβό ζευγάρι ακουστικών και πιστεύουμε ότι έχει καλύτερο D/A converter από αυτόν του κινητού μας, τότε είναι καλύτερο η μετατροπή να γίνεται μέσα στα ακουστικά, οπότε τα συνδέουμε με ψηφιακό τρόπο στο κινητό, δηλαδή μέσω USB, Lightning port ή bluetooth.

 

Από τις Ιστορίες Τεχνολογίας / πηγή

Διευθύνων σύμβουλος και δημιουργός (CEO) Των TOT - TIMES OF TECH και SITELAB. Δημοσιογράφος στην K, ομιλητής, marketeer, οικονομολόγος και δημιουργός ιστοσελίδων.