Έρευνα: κοινωνικά δίκτυα και κατάθλιψη

whole-team-whole-tradition-whole-conception-whole-like

Είναι παράξενο και αποδεδειγμένο συνάμα, σύμφωνα με έρευνα τα κοινωνία δίκτυα επηρεάζουν την ψυχολογία.

Έρευνα που διεξήχθη στα πλαίσια ενός μηνός σε δέκα εθελοντές συμμετέχοντες με διαφορετικά δημογραφικά και σωματικά χαρακτηριστικά καθώς και φυλετικά, με μια ομάδα από ψυχολόγους φοιτητές και εν δυνάμει ψυχολόγους, έφερε αποτελέσματα όπου διχάζουν την επιστημονική κοινότητα. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν διασταυρώθηκαν με έμπιστες πηγές και διασταύρωση απόψεων.

Η διαδικασία την περισυλλογής στοιχείων και αποτελεσμάτων προέκυψε από συνεδρίες του κάθε συμμετέχοντος ξεχωριστά με την ομάδα ψυχολόγων κάθε εβδομάδα, ενώ τα αποτελέσματα που συλλεγόταν αναλύονταν σταδιακά με έναν αλγόριθμο που ανέλυε τις απαντήσεις των ερωτήσεων μέρα παρά μέρα.

Αναλυτικά η μέθοδος είχε ως εξής, ο χρήστης μέσο ενός προφίλ που κατασκεύασε με πραγματικά στοιχειά σε ένα κοινωνικό δίκτυο είχε επικοινωνία με κάποια άλλα άτομα που είχαν διαφορετική συμπεριφορά, άντρας ή γυναίκα. Έτσι από το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαν η συμμετέχοντες επηρεάζονταν η ψυχολογία τους με βάση την αποδοχή η την περιφρόνηση που ένιωθαν και έπειτα αναλύονταν τα αποτελέσματα από τα τεστ προσωπικότητας.

images

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χρήστες και συμμετέχοντες ανάλογα με το προφίλ και την αποδοχή που είχαν στα κοινωνικά δίκτυα επηρεαζόταν θετικά ή αρνητικά, επίσης τα άτομα που δεν είχαν αποδοχή και πολλά like εμφάνιζαν σταδιακά καλή διάθεση που έδειχναν σημάδια κατάθλιψης.

Επίσης ένα άτομο στα δέκα που ήταν ευάλωτο στην κατάθλιψη, έφτασε να διανύει τα πρώτα στάδια κατάθλιψης.

13f34e2b533e12c6166f88368dcd8c07_XL

Αντίθετα τα άτομα που είχαν αποδοχή και όμορφες συζητήσεις είχαν θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους, όπως και σημάδια αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας, τέλος αυτά τα άτομα όριζαν την μέρα τους με βάση το εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο.

Διευθύνων σύμβουλος και δημιουργός (CEO) Των TOT - TIMES OF TECH και SITELAB. Δημοσιογράφος στην K, ομιλητής, marketeer, οικονομολόγος και δημιουργός ιστοσελίδων.