Εμπλεκόμενη σε σκάνδαλο η Apple

Η αμερικάνικη εταιρεία φαίνεται να εμπλέκεται σε σοβαρό οικονομικό σκάνδαλο.

Η Apple κρίθηκε ένοχη από ρωσικό δικαστήριο με την κατηγορία σύστασης καρτέλ στη Ρωσία και αφυπνίζει έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η αντίμονοπωλιακή υπηρεσία της χώρας εκτίμησε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός δημιούργησε περιβάλλον ώστε οι τοπικοί λιανέμποροι να πωλούν σε καθορισμένες τιμές τα έξυπνα τηλέφωνα της.

Ειδικότερα η δικογραφία που συστάθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) αναφέρει ότι η τοπική θυγατρική της Apple έδωσε παράνομα οδηγίες στους εμπόρους να καθορίσουν τις τιμές των iPhone 5, iphone 5s, iPhone 6 και iphone s6 που πωλούνται στη χώρα της Ρωσίας.

Το ανακοινωθέν της FAS αναφέρει ότι η Apple προσέγγισε 16 Ρώσους λιανέμπορους να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές των iPhone αλλά και να επικοινωνούν μαζί της σε περίπτωση που οποιοδήποτε προϊόν της πωλούταν σε «ακατάλληλη» τιμή ώστε να κρίνει η ίδια για κάθε αλλαγή.

Όταν τον περασμένο Αύγουστο είχε ανακοινωθεί η έναρξη της σχετική έρευνας η υπηρεσία που ερευνούσε την υπόθεση για επτά μήνες άρχισε να υποπτεύεται ότι η Apple μπορούσε να τερματίσει συμφωνίες πώλησης με εταιρείες λιανικής αν αυτές δεν ακολουθούσαν τις οδηγίες της, με την Apple να αρνείται τις κατηγορίες και να δηλώσει ότι οι πωλητές των προϊόντων της θέτουν μόνοι τους τις τιμές τόσο στη Ρωσία όσο και στις άλλες χώρες.

“Η Apple έχει τρεις μήνες για να αμφισβητήσει δικαστικά την απόφαση, και να αποδείξει το αντίθετο, αφού αυτή δημοσιευτεί με πλήρης μορφή της αργότερα μέσα στον μήνα” δήλωσε ο κ. Τσαρικόβσκι.

Το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στην Apple μπορεί να φτάσει και το 20% των πωλήσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία στην Ρωσία. Ωστόσο, το ύψους του προστίμου θα αποφασιστεί σε μερικούς μήνες μετά την τελική απόφαση.

Το συγκεκριμένο οικονομικό σκάνδαλο αφύπνισε έρευνες και σε άλλες χώρες του κόσμου που φαίνεται να προσπάθησε η Apple το ίδιο.