Άποψη: Τι συμβαίνει με την τηλεφωνία στην Ελλάδα;

Ζούμε στο 2024 η πρόσβαση σε διαδίκτυο και την τηλεφωνία, είναι δεδομένη! Το θέμα της επικοινωνίας στην Ελλάδα είναι πολύ ευαίσθητο, γιατί οι πολίτες της χώρας μας αναγκάζονται βάση ερευνών, που είναι εύκολο να τις αναζητήσει κάποιος στο διαδίκτυο, να πληρώσει ίσος το ακριβότερο πακέτο ίντερνετ, τηλεφωνία, sms ή σταθερό τηλέφωνο και ίντερνετ στην ευρωπαϊκή ένωση και όχι μόνο! Μάλιστα είναι ιδιαίτερα ακριβές οι ελληνικές υπηρεσίες τηλεφωνίας ακόμα και σε σύγκριση με πολλές χώρες, εκτός ευρωπαϊκής ένωσης! Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν οι εταιρείες δεν είναι όσο αποδοτικοί πρέπει και με τεχνικά προβλήματα.

Κινητό τηλέφωνο και πρόσβαση στο διαδίκτυο! Οι Έλληνες πληρώνουν πολλά χρήματα για την χρήση αυτών των υπηρεσιών, με τους μεγαλύτερους παρόχους της χώρας να διαθέτουν ο κάθε ένας το ποσοστό τούς στην αγορά, με τον μεγαλύτερο να είναι ο περισσότερο αξιόπιστος από τους τρεις, και ο ακριβότερος! Οι δυο επόμενη, ο ένας έχει κάποιο σεβαστό ποσοστό στην αγορά και είναι λίγο φθηνότερος, και ο τρίτος είναι πολύ φθηνότερος αλλά με περισσότερα τεχνικά προβλήματα. Σε θέματα εξυπηρέτησης, οι εταιρείες δεν προχωράνε σε ρεαλιστικές εκπτώσεις ή προσφορές και οικονομικές λύσεις, και μάλιστα αν αποφασίσει ο χρήστης να αλλάξει εταιρεία αν και θεωρητικά θα πάει σε ανταγωνιστεί! Συνεχίζουν οι εκπρόσωποι να είναι ιδιαίτερα αγενής και με επιθετική πολιτική από τις εταιρίες, χωρίς να προσφέρουν λύσεις! σαν μην τους ενδιαφέρει, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει κάποιο είδους μονοπώλιο;

Η απόδοση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας! Φαίνεται να υπάρχουν αρκετά καινά κάλυψης σήματος ή μειωμένο σήμα σε πολλές γεωγραφικές περιοχές, αλλά η πληθυσμιακή κάλυψη είναι επαρκής! Με τις μεγάλες πόλης να καλύπτονται από τις περισσότερες εταιρίες, στα περισσότερα σημεία αλλά όχι όλα! Το 5G δίκτυο υπάρχει στα πληθυσμιακά σημεία ανά την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά όχι παντού ή στα νησιά, ενώ το 4G υπάρχει γενικά όπου υπάρχει σήμα. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει κενό σήματος στο οδικό δίκτυο της χώρας και στις κεντρικές αρτηρίες, που σε περίπτωση ανάγκης είναι πολύ σοβαρό, ενώ υπάρχουν περιοχές που είναι περιορισμένες σε κάλυψη.

Οι σταθεροί πάροχοι είναι αρκετοί στην Ελλάδα με τους μεγαλύτερους να συνεχίζουν να είναι τρεις, αλλά με μερικές μικρότερες εταιρείες να συμπληρώνουν την λίστα, και μερικές από αυτές να έχουν και δικά τους δίκτυα οπτικών ινών που προσφέρουν μεγάλες ταχύτητες, αλλά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Ο μέσος όρος στις ταχύτητες στο σταθερό δίκτυο στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλές σε σχέση με την ευρωπαϊκή ένωση και την τιμολογιακή πολιτική που διατηρούν οι εταιρείες στην Ελλάδα, ενώ σε πολλές εγκαταστάσεις αργεί να υπάρξει εγκατάσταση και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ δεν υπάρχουν σε κάποιες περιοχές ελεύθερη θέση σύνδεσης στα ΚΑΦΑΟ. Οι ταχύτητες λόγο της εγκατάστασης των δικτύων ή και των παλιών γραμμών των κτιρίων είναι κατά μέσο όρο χαμηλές επίσης! Με κάποιες περιοχές εκτός των αστικών κέντρων να έχουν επίσης χαμηλές ταχύτητες, αν και οι εταιρείες προσπαθούν να το λύσουν αυτό.

Τα τεχνικά προβλήματα και σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία δεν λύνονται πολύ γρήγορα, ιδικά αν το δίκτυο δεν ανήκει στην εταιρεία πάροχο σου αλλά το νοικιάζει! Και το πρόβλημα είναι να δηλώσεις τηλεφωνικά ένα πρόβλημα, για να δρομολογηθεί προς επίλυση. Αν και η κινητή τηλεφωνία φαίνεται να λύνει γρηγορότερα τα θέματα.

Σε μία εποχή που τα δίκτυα στηρίζουν και είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, το κρατικό μηχανισμό, και την ομαλή επαγγελματική ζωή και απόδοση ανθρώπων και εταιριών οφείλουμε να επενδύσουμε περισσότερα, και άμεσα.