Έρευνα: Είναι τεχνολογικά καταρτισμένες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με έρευνα φαίνεται ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν POS. Αναλυτικά φαίνεται ότι 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν κάποιο τερματικό μηχάνημα ψηφιακών συναλλαγών για πιστωτικές κάρτες, επίσης παρατηρήθηκε οι ίδιες επιχειρήσεις δεν ήταν εξοπλισμένες με ψηφιακά και τεχνολογικά μέσα και μερικές από αυτές δεν διέθεταν ούτε διαδίκτυο.

Ακόμη παρατηρήθηκε ότι οι επιχειρήσεις με μικρό τζίρο δεν προχωράνε στην προμήθεια ενός τερματικού μηχανήματος, με τους επιχειρηματίες να αρνούνται να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα μέχρι να είναι απολύτως υποχρεωτικό.

Πολλές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν προχωράνε στην συγκεκριμένη τεχνολογία για λόγους φοροδιαφυγής, καθώς δεν μπορούν να επιβιώσουν πληρώνοντας ολόκληρο το ΦΠΑ. Ακόμη φαίνεται ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σοβαρές τεχνολογικές απώλειες κάτι που προκαλεί την απώλεια χρόνου.

Αναλυτικά

-2 στις 10 δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

-3 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν σύστημα ενημέρωσης ανατροφοδότησης.

-4 στις 10 χρησιμοποιούν ξεπερασμένα τεχνολογικά μέσα όπως λογισμικά.

-4 στις 10 επιχειρήσεις δεν είναι εξοπλισμένες με τερματικά τραπεζών.

-7 στις 10 δεν είναι προστατευμένες από τεχνολογικές επιθέσεις.

Ακόμη στις μεγάλες επιχειρήσεις αν και δεν παρατηρούνται πολλές τεχνολογικές ελλείψεις, παρατηρείτε ότι 5 στις 10 δεν είναι φιλικές προς την τεχνολογία καθώς χρησιμοποιούν ξεπερασμένα τεχνολογικά μέσα και δεν υιοθετούν πολλά καινούργια. Τέλος φαίνεται ότι την μεγαλύτερη απόλυα τεχνολογικών μέσων στης ελληνικές επιχειρήσεις την προκαλεί το εικονικό και φορολογικό σύστημα καθώς δεν επιτρέπει να ανάπτυξη μιας επιχείρησης.