Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη έρευνα που περιλαμβάνει 22 δισεκατομμύρια μίλια με την χρίση κινητού κατά την πτήση, σε περισσότερες από 500.000 πτήσης, θεωρούμε την χρίση των Smartphone και tablet ασφαλή και μάλιστα δίχως την εφαρμογή της λειτουργίας πτήσης που το συνιστούν οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες.
Οι Wall Street Journal κάναν γνωστό ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα επιτρέπει από το 2017 στους επιβάτες αεροπορικών εταιρειών να πραγματοποιούν κλήσεις και να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των πτήσεων δίχως την λειτουργιά πτήσης.
Σύντομα πρόκειται να εφαρμοστή και στην ευρωπαϊκή ένωση το συγκεκριμένο μέτρο, με της εταιρείες να έχουν τον τελευταίο λόγο, που σημαίνει ότι η εκάστοτε εταιρεία θα αποφασίζει αν θα το επιτρέπει. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε εδώ στου TOT – TIMES OF TECH σε 6 ελληνικές αεροπορικές εταιρείες και σε δυο ξένες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μας απάντησαν ότι είναι σύμφωνες με το συγκεκριμένο μέτρο σε γενικές γραμμές, αλλά όχι για μεγάλες πτήσης ή εξωτερικού.
Μηχανικός αεροσκαφών αεροπορικών εταιρειών μας είπε εμπεριστατωμένα ότι ένα κινητό δεν μπορεί να ρίξει αεροπλάνο, ενώ σε ερώτηση πως λειτουργεί η επικοινωνία από ένα αεροσκάφος μας είπε ότι το αεροσκάφος διαθέτει κεραίες αναμετάδοσης, έτσι ακριβός λειτουργεί, το κινητό επικοινωνεί με τον αναμεταδότη και ο αναμεταδότης επικοινωνεί με την κεραία στο έδαφος.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από διάφορους αερομεταφορείς στο εξωτερικό, αλλά και από την Ένωση Αεροσυνοδών, η οποία την αποκάλεσε ως «απερίσκεπτη», ενώ μυστικές υπηρεσίες μιλάνε για μια κίνηση που δεν ευνοεί την ασφάλεια.
Μένει να δούμε το αποτέλεσμα και την αποδοχή από τις εταιρείες, διότι η συνέχεια της έρευνας μας δείχνει ότι σε ερώτηση 500 ανθρώπων αν θέλουν κινητό στην πτήση 444 απάντησαν ΝΑΙ ενώ 56 είπαν ΌΧΙ γιατί φοβούνται.