Διακοπή συνεργασίας Google και κορυφαίων βρετανικών εταιρειών

Η Google σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από αιφνιδιαστική βρετανική απόφαση.

Η Google βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε μεγάλη αναστάτωση, καθώς μια σειρά από μεγάλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταξύ των οποίων ο Guardian, Channel 4, BBC και κορυφαίες βρετανικές εταιρείες, αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από τη μηχανή αναζήτησης και το YouTube γιατί διαπίστωσαν ότι αυτές εμφανίζονται ανεξέλεγκτα σε ιστοσελίδες που περιέχουν προσβλητικό περιεχόμενο.

Σε επικοινωνία με την Google ο CEO του Guardian, David Pemsel αναφέρει ότι πολλές εταιρείες νιώθουν υποχρεωμένες να τοποθετήσουν τις διαφημίσεις τους στην Google εξαιτίας της ηγεμονικής της θέσης στη διαδικτυακή αγορά και πρόσθεσε πως η Google πρέπει να τηρεί τα θέματα διαφάνειας και ανεκτικότητας για να αποφύγει στο μέλλον τα περιστατικά λανθασμένης τοποθέτησης διαφημίσεων.

Λίγο μετά τον Guardian ακολούθησαν και άλλα βρετανικά ΜΜΕ όπως το Channel 4 και το BBC, ενώ το ίδιο έπραξαν και πολλές βρετανικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας είπε στον Guardian ότι η Βρετανία έχει παγώσει κάθε κυβερνητική διαφήμιση στην Google και το YouTube, ενώ έχει ζητηθεί από εκπρόσωπο της Google να «προσέλθει για συζητήσεις» και να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση.

Έρευνα της βρετανικής εφημερίδας The Times διαπίστωσε ότι δεκάδες διαφημίσεις από πολύ γνωστές βρετανικές εταιρείες και μη εμφανίζονται ακόμη και σε ιστοσελίδες μελών ή υποστηρικτών του ISIS.

Η Google δήλωσε ότι κάνει ενέργειες για να διορθώσει αμέσως το πρόβλημα καθώς χάνει εκατομμύρια ευρώ κάθε λεπτό που περνάει.