Η Apple ξανά στο μάτι της κομισιόν.

Η Apple θα καταβάλει το ποσό των 13ων δισεκατομμυρίων ευρώ;

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στη διαφορά μεταξύ Ιρλανδίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την φορολόγηση της εταιρείας Apple, με το μυθικό ποσό των 13ων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Επιτροπή ανταγωνισμού καταγγέλλει ότι η Apple είχε ευνοϊκή μεταχείριση από την ιρλανδική κυβέρνηση και έχει απολαύσει καθεστώς κρατικής ενίσχυσης και αθέμιτη βοήθεια, κάτι που παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχοου, ” Αν και διαφωνούμε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους φόρους που οφείλει η Apple ” το Δουβλίνο θα αναγκαστεί να ζητήσει από την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει το ποσό.

Συγκεκριμένα, αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ιρλανδικής κυβέρνησης και Apple, η εταιρεία θα καταβάλει το ποσό των 13 δισ. ευρώ στην ιρλανδική κυβέρνηση.

Τα χρήματα αυτά θα τοποθετηθούν σε έναν λογαριασμό μεσεγγύησης και δεν θα χρησιμοποιηθούν έως ότου λήξει η δικαστική διαδικασία της προσφυγής στις ευρωπαϊκές αρχές, η έφεση της Apple μπορεί να διαρκέσει μέχρι πέντε χρόνια και αν γίνει δεκτή και η απόφαση δικαιώσει την Apple, τότε θα της επιστραφούν τα χρήματα.