Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας οδηγίες

Σε επίσημη ανακοίνωση μέσω διαγγέλματος που μεταδόθηκε, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής δημοκρατίας (Ελλάδας) ανακοίνωσε την Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας λόγο Covid 19, με εξαίρεση την κυκλοφορία για επαγγελματικούς λόγους ή για συγκεκριμένους λόγους (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, γιατρούς, τράπεζες, κ.τ.λ.) πάντα και μόνο με τα απαραιτητα έγραφα.

Για πολίτες ο τρόποι αδειοδότησης κυκλοφορίας είναι οι εξής.

 • Επίσημο έγγραφο της Ελληνικής δημοκρατίας – πολιτικής προστασίας (Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών)  που θα συμπληρώνει ο εκάστοτε πολίτης πριν την έξοδο του.
 • Γραπτό μήνυμα (SMS) στο 13033 (X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας,  όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί).
 • Ένα απλό (λευκό χαρτί) που θα συμπληρώνει ο οποιοσδήποτε στο σπίτι του και θα πρέπει να γράφει πάνω την ώρα, ημερομηνία, όνομα – επώνυμο, υπογραφή και τον λόγο εξόδου του. Μαζί με το χαρτί θα πρέπει να υπάρχει η αστυνομική ταυτότητά ή το διαβατήριο.

Για ελεύθερους επαγγελματίες – εργαζομένους – αυτοαπασχολούμενους ο τρόπος αδειοδότησης κυκλοφορίας για μετάβαση στην εργασία επ αορίστου είναι οι εξής.

 • Επίσημο έγγραφο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου.
 • Ατομική υπεύθυνη δήλωση (ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους).

Λεπτομέρειες, οδηγίες και τα σχετικά έγραφα είναι διαθέσιμα στο forma.gov.gr που μπορεί να γίνει και η λήψη τους και και η εκτύπωση τους, η συγκεκριμένη μεθοδολογία δεν ισχύει για τα σώματα ασφαλειας (Στρατός, Αστυνομία, πυροσβεστική) και τους αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς (κυβέρνηση, υπουργούς, βουλευτές και δημόσιους λειτουργούς) που μεταβαίνουν στην δουλειά τους.

Οι επιλογές στο έντυπο  Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών ή στην περίπτωση αποστολής SMS στο 13033.

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες.

 1. Όνομα Επίθετο.
 2. Διεύθυνση Κατοικίας.
 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις έξι επιτρεπόμενες κατηγορίες.
 4. Διεύθυνση προορισμού.
 5. Ημερομηνία και ώρα.
 6. Υπογραφή.

Η εφαρμογή του μέτρου θα ισχύει από τις 23/3/2020 στης 6:00 π.μ. μέχρι τις 6/4/2020 στης 6:00 π.μ. με πιθανότητα επέκτασις του μέτρου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας αποτελεί την τελευταία επιλογή μιας δημοκρατικής χώρας και σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με σχετικό πρόστιμο και με νομικές κυρώσεις.

Οι TOT – TIMES OF TECH Το πρακτορείο τεχνολογικών ειδήσεων με την επαγγελματική και κοινωνική ευθύνη που μας διακατέχει, είμαστε στην διάθεση σας δωρεάν για βοήθεια, διευκρινίσεις, απορίες ή τεχνική υποστήριξη, στο Email – Timesoftechcomm@gmail.com