Huawei και ΗΠΑ ξανά συγκρούονται με στόχο την Ελλάδα

Δώρα Gadgets και Ελλάδα γράφουν οι New York Times.

Μπορεί και ένα σκάνδαλο δωροδοκίας! Οι NYT διέρρευσαν μετά από έρευνα την προσπάθεια της Huawei μέσα από προσωπικά μηνύματα να δωροδοκήσει ή να κερδίσει την εύνοια από Έλληνες αξιωματούχους – κυβερνητικούς ώστε να παρακάμψει της προσπάθειες απομόνωσης της τεχνολογίας της Huawei από τις ΗΠΑ και τα εμπάργκο. Τον Νοέμβριο του 2020, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα.

Η συνάντηση θα εξασφάλιζε στην Huawei ένα έγγραφο που περιγράφει τις κρατικές συμβάσεις και τα «έργα πρώτης προτεραιότητας» στα οποία η εταιρεία θα ήθελε να εργαστεί στη χώρα, με σκοπό την συνέχιση την συντήρησης των δικτύων από την Huawei που χρησιμοποιούν τεχνολογία της εταιρείας χρόνια από τα δίκτυα 3G και 4G Και την δημιουργία νέων δικτύων 5G. Οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους εκπροσώπους ένα smartphone Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 και κρασί της εταιρείας. Η συζήτηση αυτή είναι «αυστηρά μεταξύ μας», έγραψε ένας διευθυντής της Huawei σε μια ομαδική συνομιλία με εκπρόσωπο του υπουργείου ψηφιακής πολικής της Ελλάδας και η συνομιλία περιλαμβάνει 120 μηνύματα. Στην επικοινωνία, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την παροχή gadget σε έναν γνωστό υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας, και την οργάνωση ταξιδιού μεταφοράς για τις ελληνικές ρυθμιστικές αρχές κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021. Τα μηνύματα δεν αναφέρουν εάν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή αν υπογραφούν συμφωνίες για τα έργα προτεραιότητας.

Η Huawei, η οποία βρίσκεται στη μέση ενός τεχνολογικού Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, έχει αποκλειστεί μετά από τα εμπάργκο των ΗΠΑ από διάφορες αγορές όπως Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Γερμανία κ.τ.λ. και τώρα και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες ενδιαφέροντος από την Huawei και είναι επόμενο ότι θα υπάρξει εμπλοκή με τις ΗΠΑ και πολλή ενδιαφέρον. Οι NYT επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των στοιχείων που καθιστούν την είδηση πραγματικότητα και ξανά φαίνεται ότι η Ελλάδα πολιτικά είναι εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα.