Έρευνα: ο Ψηφιακός εκβιασμός δυστυχώς ευημερεί

maxresdefault

Μια σοκαριστική έρευνα με χιλιάδες μαρτυρίες από χρήστες του διαδικτύου. Σύμφωνα με ερωτηματολόγιο και δεδομένα από ανώνυμη βάση δεδομένων από νομικό τμήμα καταγγελιών, μαρτυράει ότι 4 στους 10 πολίτες στην πληθυσμιακή περιοχή της Ελλάδας έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης μέσο διαδικτύου που ένας από αυτούς θα πέσει θύμα εκβιασμού, ενώ ένας πολίτης στους 10 υποκύπτει σε απαιτήσεις του εκβιαστή.

sumboules-gia-na-boithithoun-ta-thumata-tou-cyberbullying-2710161

Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά το ποσοστό των πολιτών που πέφτουν θύμα τέτοιων ενεργειών είναι κατά 80% γυναίκες νεαρές σε ηλικία από 14 έως 23 ή από 30 έως 45 που διατηρούν οικογένεια. Ενώ οι θήτες είναι συνήθως άνδρες από 16 ετών μαθητές έως 40 ετών, εκβιασμοί επίσης παρατηρήθηκα ανάμεσα σε συμμαθητές όπου είχαν έρθει σε επαφή από το σχολικό περιβάλλον.

Where_Cyberbullying_Is_Occuring

7195627_orig

Ο συνηθισμένος τρόπος εκβιασμού είναι τα κοινωνικά δίκτυα παντός τύπου και ιδιαίτερα τα πιο άγνωστα όπου οι χρήστες εμπιστεύονται στοιχεία και φωτογραφικό υλικό με αποτέλεσμα να εκτίθεντο. Τα θύματα συχνά φοβούνται να μιλήσουν η να το καταγγείλουν με αποτέλεσμα τα θύματα να πολλαπλασιάζονται, δυστυχώς η χρήστες του διαδικτύου δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας όπως έλεγχος στοιχείων και διακριτική παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα με αποτέλεσμα να είναι συχνά εκτεθειμένοι τέτοιων καταστάσεων.

cyber-bullying-000014306101