Άποψη: Τι θα γίνει με την τεχνητή νοημοσύνη;

Είναι γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εποχή, αλλά ήρθε για να μείνει και να αλλάξει την ζωή όπως την ξέρουμε! Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό η ακόμα και υπερβολικό για άλλους, αλλά έρχεται μία νέα πραγματικότητα και πρέπει να την δούμε σοβαρά! Γιατί η ζωή δεν θα είναι ίδια στο μέλλον.

Κρατήστε την φράση “κορεσμός της ανθρωπότητας” για αργότερα, και ας ξεκινήσουμε βήμα βήμα… Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον κόσμο, αυτό είναι δεδομένο, με κλάδους οι οποίοι θα αλλάξουν την λειτουργία τούς με το να απορρίψουν τον άνθρωπο από την λειτουργία τους. Επιστήμες και επαγγέλματα θα εξαφανιστούν ή θα υπάρχουν στην ανθρωπότητα μόνο σαν εφαρμογή και όχι σαν εκμάθηση. Πιλοτικά ο άνθρωπος δεν θα συμβάλει στην εξέλιξη αλλά θα απολαμβάνει εάν είναι αυτό δυνατό! Επιστήμες και επαγγέλματα όπως ιατρική, βιολογία, δημοσιογραφία, πωλητές, μεταφορές (οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων), αεροπλάνα, τεχνικοί πρώτων υλών ή τεχνικοί μηχανολόγοι, σχεδιαστές, εξυπηρέτηση πελατών και επικοινωνία, οικονομία, λογιστική κ.τ.λ. θα είναι μερικά από τα επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν από τον άνθρωπο – εργαζόμενο. Η θέση του ανθρώπου ποια θα είναι; Αναλυτικά, για αρχή θα δημιουργηθεί ένα σύστημα αυτόματης λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών και επαγγελμάτων όπως αναφέραμε νωρίτερα, μετατρέποντας τα σε αυτόνομα! Αυτό σημαίνει ανεργία. Η οικονομία θα αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο οι ανθρωπότητα θα γίνει καταναλωτής μόνο! Όχι στέλεχος ούτε παράγοντας, σταδιακά δεν θα εμπλέκεται ο ανθρώπων στην λειτουργία του AI, άρα τι θα είμαστε; μπορεί μόνο να ζούμε απλά; μάλλον όχι!

Τι θα γίνει με τον καπιταλισμό, τα αγαθά, την οικονομία, το χρηματιστήριο την δημιουργικότητα, είναι μερικά από αυτά που θα αλλάξουν, δημιουργώντας κοινωνική ανισότητα, γιατί ο άνθρωπος θέλει να διαφέρει από τον άλλο άνθρωπο, άρα, κράτη που είναι φτωχά θα φτωχύνουν και άλλο, τα πλούσια θα πλουτίσουν και άλλο. Tα αγαθά – προϊόντα θα υπάρχουν σε αφθονία με στόχο τον καταναλωτισμό, αλλά ποιος θα τα αγοράζει; αυτός που δεν δουλεύει; εδώ είναι το καινό που δημιουργείτε και καλούμαστε να λύσουμε σαν ανθρωπότητα, που θα επικεντρωθεί σε επαγγέλματα πρώτων ιλών για την δημιουργία μπαταριών, επεξεργαστών, αισθητήρων κ.τ.λ. μέχρι να μας αντικαταστήσει και εκεί το AI. Θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε και να ζούμε στην ηρεμία; ωραία θα ήταν! Δεν θα ζήλευε κανείς, δεν θα πεινάει κανείς, δεν θα αγχώνετε κανείς για τίποτα, απλά θα χάνονταν το ενδιαφέρον! Γιατί όλα θα γίνονται αυτόματα, όχι κυβερνήσεις, όχι ειδικότητες, όχι ιδέες, όχι τέχνη, όχι αλλαγές, όχι φιλοδοξίες, άρα χρόνο με τον χρόνο κορεσμός, γιατί θα υπάρχει άφθονος χρόνος και πρόσβαση σε ότι θέλει ο κάθε ένας, και σε ότι απολαύσεις φανταστεί. Αυτό είναι το επικίνδυνο σε ένα κόσμο που επήλθε ο κορεσμός, γιατί ο άνθρωπος δεν θα έχει ενδιαφέρον για τίποτα.

Η αναζήτηση απόλαυσης στον κόσμο του μέλλοντος με το AI που θα προσφέρει τα πάντα, θα φέρει τα χειρότερα εγκλήματα και την αναζήτηση της πραγματικότητας, με ανθρώπους να αναζητάνε, τον άνθρωπο, την ανθρώπινη τέχνη, τον πόνο και το αίμα, την ηδονή! Άρα θα υπάρχει ξανά ένα “κολοσσιαίο” άρτος και θεάματα, θα βλέπουμε ανθρώπους να πονάνε , να παλεύουν, να κάνουν έρωτα, να πεθαίνουν, πολύ βια, γιατί αλλιώς ο άνθρωπος δεν θα ικανοποιείτε.

Ο κόσμος αλλάζει, πρέπει να γίνει ανώτερος και το AI σίγουρα θα βοηθήσει σε αυτό, θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, στην επίλυση της φτώχιας ή την πείνας, θα εξαλείψει αρρώστιες θα αυξήσει την παραγωγή και τον χρόνο μας, και πολλά άλλα! Απλά θέλει προσοχή με το πως θα διαχειριστούμε την τεχνίτη νοημοσύνη στο μέλλον, πρέπει να αποβάλουμε τις ανθρώπινες παθογένειες και να συνεργαστούμε για ένα πραγματικά ωφέλιμο μέλλον, με ωριμότητα και επίκεντρο τον άνθρωπο. Τα επόμενα 10 χρόνια είναι κρίσιμα!