Τελεσίγραφο στην εταιρεία του Tiktok από τις ΗΠΑ

Κλίνει το Tiktok ή πωλείτε σε Αμερικάνους!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στη επιτροπή των Αντιπροσώπων σε διακομματική πλειοψηφία, εγκρίνει νόμο για την απαγόρευση του Tiktok στις ΗΠΑ! Η σκληρή απόφαση είναι συνέχεια νόμου που είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο του 2023, που υποχρέωσε το Tiktok να διακόψει κάθε σχέση με την κινεζική μητρική εταιρεία Bytedance και να ανοίξει το Tiktok USA, με την εταιρεία να συμμορφώνετε. Μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, αν δεν αλλάξει κάτι, το Tiktok θα αποκλειστεί από τα καταστήματα εφαρμογών Apple store και Google play store στις ΗΠΑ. Η αποφυγή ενός τέτοιου σεναρίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο, αν απορρίψει τον νόμο η γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα ή το Tiktok πουληθεί ολοκληρωτικά σε επενδυτές των ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή είναι μια ακόμα εξέλιξη στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ και της Κίνας, που κατηγορούν οι ΗΠΑ τις κινέζικες εταιρείες ότι αποτελούν κίνδυνο ασφαλείας για τις ΗΠΑ! Με τους Αμερικάνους να διώκουν τις ZTE, την Xiaomi, Οppo και πολλές άλλες με αποκορύφωμα την Huawei. Η Tiktok και οι εξελίξεις στην Αμερική αποτελεί για τις ΗΠΑ θέμα ασφαλείας ξανά, αλλά από την άλλη αποτελεί φίμωση ελευθερίας του λόγου, έλλειψη υγιείς ανταγωνισμού και εμπλοκή στην Ελεύθερη οικονομία και αγορά.

Το Tiktok έχει ένα κοινό μόνο στις ΗΠΑ που φτάνει τα 170 εκατομμύρια χρήστες, δηλαδή περίπου το 60% του πληθυσμού τους, ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως με αυξημένη ροή, ενώ το 60% των μετοχών και επενδυτών είναι από δυτική χώρα. Η τελική απόφαση και τα μέτρα θα επηρεάσουν σίγουρα σε δεύτερο χρόνο και τις Ευρωπαϊκή ένωση, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, μεγάλη Βρετανία και Καναδά.